Skip to main content

Op 25 april vond de boekpresentatie plaats van het boekje ‘Waar gaat papa heen?’. Het prentenboek werd gemaakt door twee studenten van het Ichthus College in Veenendaal in opdracht van K I N D. In de Rijnpost vertellen de scholieren hoe zij op het idee kwamen om het thema ‘kinderen met een ouder in detentie’ te gebruiken voor hun profielwerkstuk én hoe zij tot dit prachtige eindresultaat kwamen.

Afdelingsdirecteur Kees Bok opende de boekpresentatie met de tekst uit Matteüs 25 waar Jezus zichzelf vereenzelvigd met de gevangene en ons oproept tot omzien naar gedetineerden.

Er was een gemêleerd publiek aanwezig, bestaande uit professionals uit het justitiële werkveld, de jeugdsector en studenten van het Ichthus College. Uit de quiz die Winie Hanekamp presenteerde bleek dat er nog veel onbekend is over detentie en de gevolgen voor kinderen.

Annelyn deelde in een voordracht haar perspectief op het hebben van een ouder in detentie en hoe de omgeving daarin een grote rol speelt. Haar volledige voordracht lees je terug op notmycrime.nl

‘’Het boekje is een opening naar een hobbelig nieuw pad, wat het kind met hier en daar wat kleerscheuren zal moeten bewandelen. Samen. Want de samenleving is hard en meedogenloos, voornamelijk voor kinderen met een gedetineerde ouder.

Samen met jou, met de thuisblijvende ouder, verzorger, een broer, een buurvrouw, een neef, vriendin of professional. Het gaat namelijk pijn doen, er zullen tranen vloeien en de vooroordelen en boze blikken kunnen niet altijd ontlopen worden.’’

Angela Verhagen ging in op haar lopende promotieonderzoek en het aspect van de gemiddeld langere detenties van vaders. Uit haar onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd van het kind met een vader in detentie 9 á 10 jaar oud is. Opvallend is dat gedetineerde vaders vaker langer vast zitten dan gedetineerden zonder kinderen, het lijkt erop dat gedetineerde vaders zwaardere delicten plegen.

Herstelconsulenten Eva van Vught en Evert Kampert namen het publiek mee in het belang van herstel voor ouder en kind. Zo deelde Eva als voorbeeld dat sancties voor de gedetineerde ouder ook het thuisfront beïnvloeden. Is het bijvoorbeeld tegenover de kinderen te verantwoorden om als sanctie de gedetineerde het beeldbellen met de kinderen te ontzeggen? Het blijft een complexe opdracht om detentieschade bij kinderen te voorkomen in een gesloten setting waarin veiligheid en straffen voorop staat.

De middag werd afgesloten met Katinka Reijnders, adviseur Detentie en Re-integratie van Dienst Justitiële Inrichtringen (DJI). Zij benadrukte het belang van aandacht voor kinderen met een gedetineerde ouder en hoe dit prentenboek (en andere materialen) als hulpmiddel ingezet kan worden voor re-integratie en herstel van gedetineerde ouders.

Het prentenboek is gratis beschikbaar als e-book op de website van K I N D. Hier vind je ook tips voor professionals en (gedetineerde) ouders om het boekje te gebruiken ter ondersteuning van het kind. Liever een gedrukte versie? Deze kan besteld worden via info@expertisecentrumkind.nl en kost 9,50 exclusief verzendkosten. (14,50 inclusief)