Skip to main content
 

Wat is het Expertisecentrum K I N D?

Wij zijn een verzameling van professionals, kennis en netwerken. Alle vragen van en over kinderen met een (ex-) gedetineerde ouder kunnen aan ons worden gesteld. Met al onze kennis en ervaring kunnen wij de vraag beantwoorden en adviseren waar nodig.

De missie/visie

Waarom zijn wij er?

In Nederland zijn er 25.000 kinderen met een gedetineerde ouder. Als kind, maar ook als achterblijvende moeder, vader of verzorger, weet je vaak niet wat je overkomt. Je bevindt je middenin een lastig en juridisch proces waar je vaak niets van af weet. Ook professionals zoals leraren, maatschappelijk werkers of gevangenbewaarders hebben vaak vragen over hoe je kinderen het beste kunt ondersteunen.

Wij vinden het belangrijk dat er een plek is waar iedereen zijn vragen kan stellen en informatie kan vinden. Wij zijn deze plek.

Wat doen wij?

Wij adviseren kinderen met een (ex-) gedetineerde ouder of familielid of de professional die deze kinderen wil helpen. Dat doen we door te luisteren naar je verhaal en door onze kennis actueel te houden. Onderzoek en  expertise opbouwen samen met andere organisaties zijn hierbij essentieel.

Als het nodig is zoeken we samen naar de juiste hulp die je verder kan helpen. Vaak is dit hulp van een organisatie waarmee we samenwerken. Zo weten we zeker dat kinderen en hun familie goed geholpen worden. We geloven dat goede hulp er voor zorgt dat de band tussen kinderen, hun (ex-) gedetineerde ouder en hun omgeving hersteld wordt. Herstellen wil zeggen dat de relaties opnieuw opgebouwd en versterkt worden en dat het kind, zijn ouders en zijn sociale omgeving dat samen willen.

Wat zijn onze doelen en hoe bereiken wij deze doelen?

Wij hebben meerdere manieren om deze doelen te bereiken. Hieronder staat per doel een voorbeeld.

Het welzijn van het kind verbeteren;

Dit doen we bijvoorbeeld door kinderen, hun (ex-) gedetineerde ouder, de achterblijvende ouder en andere personen in hun sociale omgeving informatie en advies geven. Maar ook door onderzoek te doen naar de effecten van detentie van ouders op de kinderen.

Het herstellen van de band tussen het kind, de (ex-) gedetineerde ouder en hun sociale omgeving;

Door het trainen van professionals en vrijwilligers willen we bereiken dat zij kunnen helpen bij het herstellen van de band tussen kind, (ex-) gedetineerde ouder en sociale omgeving.

Bekijk wat de betekenis achter ons logo is

Onze Partners

Mail ons

Bel ons nu