Skip to main content

De verdiepende e-learning ‘Pleegkind met een ouder in detentie’ is een resultaat uit het project ‘PleegKIND met een ouder in detentie’, waar Pleegzorggedoe.nl en het Expertisecentrum K I N D samen met vele (ervarings)deskundigen aan hebben gewerkt.

Jij kunt deelnemen aan deze unieke, verrijkende e-learning. De e-learning beslaat ruim 8 uur die je in delen kan volgen, waarnaast nog 9 uur verdiepingsmateriaal en 1 uur zelfstudie.

Wat ga je leren?

In 5 overzichtelijke lesblokken leer je alles over de do’s en don’t binnen het gevangeniswezen, welke contactmogelijkheden er zijn en wie jou en het (pleeg)kind daarbij kunnen helpen. Maar ook wat een kind meemaakt en te verwerken heeft als zijn/haar ouder gedetineerd wordt. En hoe jij het (pleeg)kind wat onder jouw hoede valt kunt steunen bij het omgaan met de gevolgen, gedurende de detentie van de ouder en daarna.

Het programma bestaat uit 5 hoofdstukken:

H1: Kinderen van gedetineerde ouders (over cijfers en ACE’s)

H2: Directe gevolgen voor deze kinderen en wat er nodig is

 • Gevolgen van de arrestatie en detentie van de ouder
 • Dealen met onbehandeld trauma
 • Stigma en geheimen
 • Kinderrechten en wensen

H3: Het gevangeniswezen

 • Hoe ziet een strafproces eruit?
 • Uitvoering van detentie: i. Detentieregimes ii. Forensische zorg iii. Jouw pleegkind in aanraking met politie of justitie iv. Buitenlandse detentie
 • Rollen en taken van medewerkers PI
 • Wat kinderen willen weten

H4: Ouderschap in detentie

 • Contact met ouder(s)
 • Bezoek aan de ouder(s)
 • Moeders in detentie
 • Vaders in detentie
 • OuderKind programma’s

H5: Beschermende factoren en uitdagingen uitgelicht

 • Hoe breng je de beschermende factoren in praktijk in de pleegzorg?: i. Bijzondere uitdagingen (voor kinderen, hun opvoeders en ondersteuners) ii. Stressregulatie en stressreductie iii. Dealen met verlies en dubbele loyaliteiten iv. Aangetast zelfbeeld en schuld en schaamtegevoelens v. Praten over de detentie – Hoe doe je dat?

Afsluiting (inclusief informatiemagazine ‘Paperclip Pleegkind met ouder in detentie’)

 

Waarom zou je de e-learning volgen? 

In opleidingen en praktijk is nog weinig kennis over deze doelgroep kinderen en hun ouders. Daarom vinden velen het wiel zelf uit. Na deze e-learning heb je een goede basis om te weten hoe je kunt handelen voor deze kinderen, wat ze nodig hebben, en hoe je in contact kunt komen met de betrokkenen bij de gedetineerde ouder.

 

Hoe werkt de aanmelding?

Aanmelding voor de e-learning is mogelijk op twee manieren, namelijk met én zonder een SKJ-registratie.

1. Professionals met een SKJ-registratie kunnen 19 punten verdienen voor het volgen van de e-learning. Je ontvangt na het volgen van de e-learning een certificaat. Via onderstaande knop kan je de e-learning ‘Pleegkind met een ouder in detentie’ aanschaffen. Na betaling* krijg je binnen 5 werkdagen, de inloggegevens om te starten met de e-learning.

Koop de e-learning ‘Pleegkind met een ouder in detentie’ - MET SKJ PUNTEN

2. Heb je geen SKJ-punten nodig, maar heb je wel interesse in het volgen van de e-learning? Dan kan je je tegen een gereduceerd tarief aanmelden via onderstaande button. Na betaling* krijg je binnen 5 werkdagen, de inloggegevens om te starten met de e-learning.

Koop de e-learning ‘Pleegkind met een ouder in detentie’ – ZONDER SKJ PUNTEN

Pleegzorg Paperclip

Naast de e-learning is ook een handig naslagwerk gemaakt, de Pleegzorg Paperclip PleegKIND met een ouder in detentie. Dit naslagwerk is te koop.

Let op: deelnemers van de e-learning ontvangen dit naslagwerk gratis na afloop van de training.

Paperclip ‘Pleegkind met een ouder in detentie’

(Netwerk)pleegouder?

Ben jij (netwerk)pleegouder en lukt het je niet  om de (volledige) kosten van deze e-learning te betalen uit de pleegvergoeding, stuur ons even een mailtje op info@expertisecentrumkind.nl of info@pleegzorggedoe.nl

* De betaling wordt verwerkt door Exodus Nederland; de e-learning ‘PleegKIND met ouder in detentie’ is ingebed in de Exodus Academy.