Skip to main content

Is jouw familielid gedetineerd? Of zit er in jouw klas een kind met een ouder in detentie? Wil je weten wat deze kinderen nodig hebben? Nu is er gebundelde informatie voor deze familieleden en hun kinderen, met informatie voor onderwijzend personeel op school beschikbaar.

Download de gids ‘Jij staat er niet alleen voor’

Het afgelopen jaar heeft expertisecentrum K I N D zich met veel passie ingezet voor het project ‘Mantel van Zorg, omzien naar kinderen met een ouder in detentie’.

Met dit project willen we thuis en op school een mantel van zorg realiseren voor kinderen met een gedetineerde ouder. Samen kunnen we hen beschermen en omhullen met aandacht en kennis van zaken. Het is van groot belang een steunsysteem voor het kind en zijn verzorgers te ontwikkelen en implementeren. Hiermee verminderen we langetermijneffecten van de detentie van een ouder. Leerkrachten en ouders hebben als geen ander goede informatie, inzichten en tools nodig. Deze zijn nu niet of nauwelijks beschikbaar.

Doel van de gids ‘Jij staat er niet alleen voor’

De digitale informatiegids ‘Jij staat er niet alleen voor’, die voortgevloeid is uit het project, kan helpen bij het verbeteren van de dagelijkse zorg voor de kinderen thuis en op school. De informatie gids helpt het gesprek over detentie te normaliseren, beeldvorming van detentie te verhelderen en ook de kennisbasis voor verzorgers en leerkrachten te verbreden en te verdiepen. We proberen op deze manier vroegtijdig onzekerheden weg te nemen en familieleden en onderwijs sneller ingangen tot informatie en hulp te geven.

Ook biedt de gids handige inzichten voor andere verzorgers, professionals en organisaties. Het biedt een concreet handvat voor ouders en leerkrachten om kinderen te steunen bij de impact van detentie. Je leest ervaringsverhalen, tips en informatie. De gids bestaat uit de volgende hoofdstukken: het strafproces, vertellen over detentie, gevolgen detentie, contact met de ouder en in de klas en op school. Ook vind je in de gids verwijzingen naar andere waardevolle informatie en steunpunten.

Samenwerkingen

Wat de gids extra bijzonder maakt is dat het samen met achterblijvende ouders, familieleden, leerkrachten en kinderen tot stand is gekomen. We zijn hen erg dankbaar voor hun openheid tijdens onze ontmoetingen. Door deze input sluit de informatie in de gids aan op de behoefte van zowel ouders, kinderen als onderwijzers.

We willen ook graag VSBfonds, Stichting Kinderpostzegels en Exodus Nederland bedanken. Het Samenwerkingsverband Utrecht Primair Onderwijs, openbare basisschool de Duinstee in Yde en de HAVO 2-klas van het Montessori College Twente in Hengelo willen we niet onbenoemd laten. Zij hebben mede mogelijk gemaakt dat wij dit project uit konden voeren.

Download de gids ‘jij staat er niet alleen voor’ vandaag en zorg samen met K I N D dat kinderen met een ouder in detentie omringd worden door een mantel van zorg.

Wil je op jouw school of in jouw omgeving (bibliotheek, huisarts, politie, wijkteam e.a.) attenderen op deze informatie? Dan kun je de flyer downloaden of bij ons bestellen via info@expertisecentrumkind.nl

Download de gids ‘Jij staat er niet alleen voor’