Skip to main content
Uncategorized

Gouden Gids: ‘Jij staat er niet alleen voor’

By 17 januari 2023januari 24th, 2023No Comments

Het afgelopen jaar heeft expertisecentrum K I N D zich met veel passie ingezet voor het project ‘Mantel van Zorg’. Met dit project willen we thuis en op school een mantel van zorg realiseren voor kinderen met een gedetineerde ouder. Dus hen beschermen en omhullen met aandacht en kennis van zaken. Het is van groot belang een steunsysteem voor het kind en zijn verzorgers te ontwikkelen en implementeren. Hiermee verminderen we langetermijneffecten van de detentie van een ouder. Leerkrachten en ouders hebben als geen ander goede informatie, inzichten en tools nodig. Deze zijn nu niet of nauwelijks beschikbaar.

De Gouden Gids die voortgevloeid is uit dit project richt zich op het verbeteren van de dagelijkse zorg voor de kinderen thuis en op school. Met als doel de beeldvorming van detentie te verhelderen en ook de kennisbasis voor verzorgers en leerkrachten te verbreden en te verdiepen. Daarnaast biedt de Gouden Gids tevens handige inzichten voor andere verzorgers, professionals en organisaties. De Gouden Gids biedt een concreet handvat voor ouders en leerkrachten om kinderen te steunen bij de impact van detentie.

In de gids vind je ervaringsverhalen, tips en informatie. De gids bestaat uit de volgende hoofdstukken: het strafproces, vertellen over detentie, gevolgen detentie voor kinderen, contact met de ouder, in de klas en op school en verwijzingen.

Wat de Gouden Gids extra bijzonder maakt is dat het samen met achterblijvende ouders, familieleden, leerkrachten en kinderen tot stand is gekomen. Dit maakt dat de gids goed aansluit op de behoefte van zowel ouders, kinderen als onderwijzers. We willen ook graag VSBfonds, Stichting Kinderpostzegels en Exodus Nederland bedanken. Ook het Samenwerkingsverband Utrecht Primair Onderwijs, openbare basisschool de Duinstee in Yde en de HAVO 2-klas van het Montessori College Twente in Hengelo willen we niet onbenoemd laten. Zij hebben mede mogelijk gemaakt dat wij dit project uit konden voeren.

Momenteel wordt er hard gewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten, de verwachting is dat de Gouden Gids vanaf begin februari beschikbaar is.