Skip to main content

Claudia Maser schrijft boeken voor volwassenen en voor de jeugd. Vorig jaar maakte ze haar debuut in de jeugdliteratuur met het boek ‘De aap is los’. Het boek gaat echter niet over een aap die losbreekt, maar vertelt het verhaal over Oskar, waarvan de  vader in de gevangenis zit.

Oskar is een 10-jarige jongen die een onbezorgd leven leidt. Zijn vader werkt als politie-agent en zijn moeder is werkzaam in de zorg. Hij gaat graag mee met zijn moeder naar het werk en vindt het geweldig om Toos in de rolstoel door de gangen te duwen. Hij wil ook graag met zijn vader mee naar de gevangenis, maar volgens zijn vader zijn het geen apen dus dat gaat niet gebeuren. Of toch wel?

Oskar zijn leven staat op zijn kop als vader Tony wordt gearresteerd. Het moet wel een fout zijn, want zijn vader is een agent! In het boek weet Claudia de lezer helemaal mee te nemen in de huid van Oskar. Wanneer Oskar voor het eerst zijn vader in het Huis van Bewaring bezoekt wordt pijnlijk duidelijk dat er geen foutje is gemaakt. Oskar zijn wereld stort in, hij wordt misselijk, moet bijna overgeven en hij realiseert zich dat zijn normale leven nu echt voorbij is.

In het dorp wordt er volop geroddeld en de moeder van Oskar weet zich moeilijk staande te houden. Wanneer zijn moeder een nieuwe vriend krijgt die niet zo aardig blijkt te zijn als hij zich voordoet, is voor Oskar de maat vol. De enige die hem kan helpen is zijn vader dus vertrekt Oskar met een schep en een touw naar de gevangenis.

En dan duikt Lisa op om hem te helpen, maar niet door zijn vader uit de gevangenis te bevrijden. Oskar is daar stiekem toch wel blij mee, want eigenlijk is Oskar een hele brave jongen. Hij doet liever geen dingen die niet mogen. Lisa laat Oskar zien dat er altijd wel mensen zijn die een stapje extra zetten om hulp te bieden. Samen zorgen ze ervoor dat de kwade vriend van zijn moeder verdwijnt. De moeder van Oskar heeft namelijk helemaal geen vriend nodig, maar een vriendin die naast haar staat en het gevoel geeft dat ze er bijhoort.

‘De aap is los’ is een boek met fictieve personages, maar het zijn wel mensen met echte emoties, die voor iedereen herkenbaar zijn. Het boek gaat over veel meer dan een vader in de gevangenis hebben. Het gaat eigenlijk over een jongen die moet dealen met de shit in zijn leven. Hij moet leren omgaan met het feit dat zijn vader niet meer thuis woont. En dat is voor heel veel kinderen herkenbaar. Emoties van verlies, van rouw, daar mee omgaan. Hoe doe je dat als je wereld eigenlijk instort? Hoe krabbel je dan weer op? Het gaat over vertrouwen hebben, weer opstaan, maar ook over geluk.

Het boek schetst een intiem beeld van een 10-jarige jongen met een onbezorgd leven, naar een jongen die te maken krijgt met ‘grote mensen problemen’  en opgroeit tot een 13-jarige puber die zijn mannetje staat. Hij maakt een grote emotionele ontwikkeling door. Hij waardeert vriendschappen, leert te vertrouwen op zichzelf, droomt van het spelen in een rockband en wordt voor het eerst verliefd in de brugklas.

Dat betekent niet dat het boek een romantiserend beeld geeft, waarin alles altijd goed komt. Volgens de schrijver werkt zo het leven nou eenmaal niet.

Claudia Maser wil met dit boek laten zien dat veel kinderen in een situatie komen die ze eigenlijk niet kunnen dragen. Het boek kan hierbij helpen. Ze zegt hier zelf over: ‘Je bent niet alleen, want iedereen maakt iets mee. Zo heeft Boris het vriendje van Oskar twee moeders en heeft een ander vriendje gescheiden ouders. Er is overal wel wat. Ik hoop dat dit boek laat zien dat je niet alleen bent, zodat je weer kan staan.’

Oskar staat in het boek centraal en het boek is geschreven vanuit het perspectief van het kind. Toch lukt het de schrijfster om begrip bij de lezer te creëren voor vader Tony. In haar boeken laat ze graag de mens achter het verhaal zien. Volgens haar heeft ieder persoon goed en slecht in zich. Is het mogelijk om de keuzes van vader Tony te begrijpen? Je leest het in het boek.

Het boek is te lezen voor kinderen vanaf 10 jaar oud. Het boek is makkelijk geschreven, maar de schrijfster krijgt ook veel foto’s binnen van volwassenen die aan het boek begonnen zijn.  Jongeren zullen de bovenste laag lezen, dat is al hartstikke spannend, maar volwassenen zullen ook de laag daaronder begrijpen.

‘De aap is los’ is beschikbaar in alle boekenwinkels en online verkrijgbaar. Voor de liefhebbers is het boek ook beschikbaar als luisterboek. Opzoek naar nog meer relevant leesmateriaal? In de materialenlijst van expertisecentrum K I N D zijn nog meer boeken te vinden voor alle leeftijdscategorieën.