Skip to main content

Dit jaar vieren we 5 jaar Expertisecentrum K I N D, Ouder en Detentie. Dit congres is relevant voor elke professional die met kinderen en ouders werkt, want detentie kan iedereen overkomen. Kinderen met een ouder in detentie zijn vaak onzichtbaar, maar ze zitten ook bij jou in de klas, doen mee bij jouw sportclub en zitten bij jou in de wachtruimte.

Daarom organiseren we op donderdag 23 november van 9.00 – 17.00 uur in samenwerking met het lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken en Exodus Nederland het congres.

Op een willekeurige dag in Nederland zijn er 25.000 kinderen waarvan hun vader of moeder gedetineerd is. Op Europees niveau gaat het om bijna 2,1 miljoen kinderen. Deze kinderen worden vaak niet gezien of begrepen. Hun kinderrechten zijn onbeschermd.

K I N D, Ouder en Detentie – Samen aan zet!

We onderzoeken samen met professionals uit diverse geledingen zoals penitentiaire inrichtingen, de gemeente, reclasserings- en welzijnsorganisaties maar ook scholen, Centra voor Jeugd en Gezin, jeugdzorg, huisartsen, etc. hoe we kunnen samenwerken. Zo kunnen we in de nabije toekomst kinderen waarvan een ouder gedetineerd is beter ondersteunen zodat zij opgroeien tot veerkrachtige burgers. Samen maken we het verschil.

Wat kan je verwachten op 23 november:

  1. Interessante sprekers uit de praktijk die hun ervaringen en kennis delen, onder andere Jan Kleijssen (voorheen Council of Europe), Rianne de Back (Landelijk jeugdofficier van justitie) en Margaret Tuite (President of Children of Prisoners Europe)
  2. 11 workshops waaronder “Gezinsbenadering in de Nederlandse Penitentiaire inrichtingen”, “Verbinden en schakelen – hoe werken we effectief samen voor kinderen met een vader in detentie”, “Vader blijf je”, “Gescheiden door detentie” en “Gedetineerde moeders en hun kinderen in de pleegzorg”. LET OP! De workshops hebben een gelimiteerd aantal plaatsen dus schrijf je snel in. Vol = Vol!
  3. Dagvoorzitter Wendy Hoogendijk leidt op creatieve en enthousiaste manier de dag in goede banen en creëert verbinding.
  4. Het kind met een ouder in detentie zetten we centraal met verhalen, getuigenissen en een tentoonstelling.

Zorg dat je er bij bent!

We kijken ernaar uit om je op 23 november te ontmoeten op Avans Hogeschool, Onderwijsboulevard 215 te ‘s-Hertogenbosch. Bekijk onze website voor het volledige programma.

Kan jij een kind met een ouder in detentie helpen? Kom, denk en doe mee. We zijn samen aan zet! 

Aanmelden congres K I N D, Ouder en Detentie - Samen aan zet!