Skip to main content

Eerder besteedde we al aandacht aan de campagne ‘Not my crime, still my sentence’. De campagne is gericht op kinderen met een ouder in detentie. In 2020 ontvingen leden van de Children of Prisoners Europe (COPE) een selectie van tien artikelen uit de Aanbeveling van de Raad van Europa over kinderen met een gedetineerde ouder. De aanbevelingen erkennen dat detentie van een ouder langdurige gevolgen heeft voor het welzijn van miljoenen kinderen. Er zijn daarom 56 richtlijnen voor good practices opgesteld om rekening te houden met het welzijn en de rechten van het betrokken kind.

Om extra aandacht te vragen voor dit belangrijke thema hebben COPE-leden de aanbevelingen gedeeld met kinderen die een ouder in detentie hebben. Hen is gevraagd om een aanbeveling uit te kiezen die hun aanspreekt. Op basis daarvan zijn er tekeningen gemaakt met een korte uitleg waarom de aanbeveling belangrijk is voor kinderen.

De tekeningen en hun reacties zijn nu verzameld in een document  ‘What I think in words and images’. Het weergeeft het belang en de urgentie van de aanbevelingen door de ogen van een kind. Een bijzonder statement, wat hopelijk bijdraagt aan de juiste uitvoering van de aanbevelingen. Zij hebben namelijk niets gedaan, maar voelen wel de straf.