Skip to main content

Het is niemand onopgemerkt gebleven dat de prijzen sneller stijgen dan ooit tevoren. Voor veel gezinnen wordt het daardoor financieel steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook de kinderen zijn hier vaak de dupe van. Gelukkig zijn er een aantal prachtige initiatieven die er speciaal zijn voor gezinnen met kinderen die weinig geld hebben.  

Sam& is een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. Samen bieden zij één digitaal loket waar ouders een aanvraag kunnen doen voor de voorzieningen die de organisaties bieden. Zo vergoedt het Jeugdfonds Sport & Cultuur de contributie voor de sport of cultuurlessen en zorgt Stichting Jarige Job voor een cadeautje voor een jarig kind.  Speciaal voor de feestdagen zorgt Kinderhulp met ‘Actie Pepernoot’ ervoor dat ieder kind een cadeautje krijgt van de Sint.  

Gezinnen die aan zijn gesloten bij de Voedselbank kunnen zich aanmelden bij Stichting Kinderen van de Voedselbank. Zij geven tweemaal per jaar kledingpakketten uit voorzien van nieuwe kleding, schoenen en cadeautjes. Ben je niet aangemeld bij de Voedselbank? Dan kan je een aanvraag indienen bij Stichting Kansarme Kinderen In Nederland. Deze stichting verzorgt 1 keer per jaar een pakket met nieuwe spullen zoals kleding, schoenen en speelgoed.  Ben je nog niet aangemeld bij de Voedselbank, maar zit je wel krap bij kas? Kijk dan op de website of je in aanmerking komt. 

Voor de allerkleinste onder ons kunnen ouders terecht bij Stichting Babyspullen. Zij verstrekken gratis een babystartpakket.   

Eenoudergezinnen kunnen gebruik maken van verschillende financiële vergoedingen. Informatie over deze vergoedingen en hoe je deze aanvraagt vind je op de website van Knab.

Speciaal voor kinderen met een ouder in detentie maakt Stichting Gevangenenzorg het mogelijk om via de ouder in detentie een cadeautje aan hun kind te geven. Dit kan wanneer ze jarig zijn of tijdens de kerstperiode.   

Verder organiseren meer dan 150 diaconieën van de Protestantse Kerk Nederland in verschillende plaatsen de ‘Actie Vakantietas’. Kinderen, die niet op vakantie kunnen, krijgen een tas met speelgoed en bonnen voor uitstapjes of lekkers. De tasjes worden uitgedeeld aan kinderen zowel via de diaconie, maar ook vaak via een lokale voedselbank, sociaal wijkteam of een daklozenopvang voor gezinnen.   

Heb je schulden en kan je hierbij hulp gebruiken? Neem eens een kijkje op de website van SchuldHulpMaatje. Zij gaan met je aan de slag om financieel orde op zaken te stellen. Heb je moeite met het vinden van werk? JobHulpMaatje kan je helpen met het zoeken naar werk wat echt bij je past.

Twijfel niet om contact op te nemen met bovenstaande stichtingen. Je hoeft je niet te schamen om hulp te vragen. Iedere stichting is opgericht om laagdrempelige ondersteuning te bieden aan gezinnen die de hulp hard nodig hebben. Maak daar ook vooral gebruik om jullie kinderen een zorgeloze jeugd te bezorgen. Heb je hulp of advies nodig voor jouw kind met een ouder in detentie? Expertisecentrum K I N D denkt graag met je mee. Heb jij een (landelijk) initiatief waarvan je denkt dat wij dat moeten weten, meld dit ons.   

Samen zijn we er voor onze kinderen!