Skip to main content

Maand van kinderen met een gedetineerde ouder

01Jun12:43 am30(Jun 30)12:43 amMaand van kinderen met een gedetineerde ouder

Event Details

De maand juni staat in het teken van de Europese actiemaand voor kinderen met een gedetineerde ouder. Juist nu, in tijden van grote onzekerheid door COVID-19, wordt duidelijk welke impact de gevangenschap van een ouder heeft op hun kinderen. Maar in ‘normale tijden’ is het niet veel anders. Het opkomen voor de rechten van deze kinderen en aandacht voor hen vragen is van levensbelang. Kinderen vragen zich af of ze hun ouder ooit nog gaan zien.

Vandaag, en op alle andere dagen van het jaar, hebben 25.000 kinderen in Nederland een ouder in detentie. Detentie kan de relatie van een kind met zijn of haar ouder ernstig beïnvloeden. Kinderen voelen verdriet, boosheid, schaamte, gemis en eenzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat de detentie van een ouder negatieve effecten heeft op kinderen. Denk aan traumatische stress, problemen op school, armoede, een negatief zelfbeeld, gedragsproblemen, depressie, angst en verslaving. Rond de gevangenschap van een ouder hangt al zolang we weten een groot taboe. Getroffen gezinnen houden het vaak geheim voor vrienden en kennissen uit angst voor stigmatisering.

Laten we er samen voor zorgen dat deze kinderen een mooie, veilige toekomst te wachten staat door hun zichtbaarheid te vergroten. Veroordeel deze kinderen niet door weg te kijken, sluit ze niet uit en wijs ze niet na, maar heb oog voor hen. Sta open, luister naar hun verhaal en steun hen. Ieder kind verdient het om gezien te worden.

Meer

Tijd

1 (Dinsdag) 12:43 am - 30 (Woensdag) 12:43 am(GMT+02:00)