Skip to main content

Hoe een creatieve workshop een positieve bijdrage kan zijn voor kinderen met een ouder in detentie.

Op woensdag 17 mei werd de tentoonstelling Guiding Lights geopend. In het Atrium in Den Haag, bleven een kleine 30 mensen achter om te luisteren naar de bedoeling van de expositie. Rosa Limburg, Masterstudent van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten legde uit waarom deze vrolijke tentoonstelling tot stand kwam.

De tentoonstelling brengt door een creatieve workshop, de kinderen met een ouder in detentie uit de schaduw aan het licht als Guiding Lights voor andere kinderen in deze situatie. De aanwezigen luisterden vervolgens naar Winie Hanekamp, onze manager, over het belang van kunstprojecten en de situatie van deze kinderen en keken een film van het lentekamp in en bij de gevangenis, met uitleg van de projectleider Marieke van Zwam van Exodus Nederland. K I N D en Exodus waren de opdrachtgever van het project.  Last but not least, hield Annelyn een voordracht over het leven van een dochter van een gedetineerde. Dit verhaal maakte indruk op de luisteraars. Vervolgens was er een rondgang langs de felgekleurde panelen; er werd gekeken en geluisterd naar de kinderen en hun verbeelding van luilekkerland en verhaal over de betekenis van detentie van hun ouder. Aandoenlijk was het om te luisteren naar het meisje dat nu weet dat ze niet de enige is met een vader in detentie.

Op 26 mei bezochten vier middelbare schoolklassen van het Johan de Witt college de tentoonstelling. In een les werkten ze met materialen van Expertisecentrum K I N D en kregen ze informatie van hun docent over ‘kinderen met een ouder in detentie’. Daarna gingen ze met een werkblad naar de tentoonstelling. Ze ontdekten meer over detentie en wat dit met kinderen doet. Een kleine greep uit de reacties van de scholieren:
  • Het is mij opgevallen dat ondanks alles wat ze meegemaakt hebben ze nog steeds met beide benen hierzo op de grond staan en dat is echt iets om trots op te zijn.
  • Het heeft mij verrast dat kinderen met een ouder in detentie hun ouders niet mogen zien, omdat je verwacht dat kinderen en ouders bij elkaar leven maar niet apart.
  • Als ik had meegedaan met de workshop zou ik een groot hart hebben gemaakt.
  • Een docent op school zou kinderen met een vader of moeder in de gevangenis kunnen helpen door met je te praten en meer rekening met je te houden
  • Als ik had meegedaan met de workshop zou ik een controller hebben gemaakt om mee te spelen en de wereld vergeten.

De tentoonstelling liep tot 31 mei, omdat er wekelijks 8000 bezoekers in het stadhuis komen, mag verwacht worden dat via deze expositie nieuwe mensen uit de samenleving bewust werden van kinderen met een ouder in detentie. De after movie van de expositie is hieronder te bekijken.

Het Atrium en Just Peace Den Haag steunden onze expositie ‘Guiding Lights’ ook. Zij brengen onderwerpen die te maken hebben met Vrede en Recht voor iedereen in de stad tot leven door verhalen, evenementen en nog meer. ’Dit project is opgezet door Rosa en Mienke, twee studenten van de master Kunsteducatie, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.