Skip to main content

Zwem jij ook graag in chocolademelk? Of slaap jij liever in een bed van spaghetti? Zomaar een paar zinnen uit het boek van Kim Van Dorst. Een bijzonder boek. Een boek dat gericht is op de positieve ontwikkeling van een kind. Het boek kan eveneens steunend zijn voor kinderen met een gedetineerde ouder. 

K I N D sprak met Kim, auteur van het boek: ‘Super Belangrijk Boek’. Kim is jarenlang werkzaam geweest binnen het maatschappelijk werk in Den Haag. Ze werkte voornamelijk met kinderen van 5 tot 12 jaar oud. Veelal in gebroken gezinnen of waar ouders het niet zo breed hebben. Ze werkte ook met kinderen die net in Nederland zijn en nog een weg proberen te vinden in de Nederlandse maatschappij. Het ene kind met een grotere rugzak dan de ander, maar bij ieder kind heerste de vraag: Hoe ga je het gesprek aan zonder dat het een lastig of zwaar gesprek wordt? Kim heeft tijdens haar carrière een methode ontwikkeld om op een heel laagdrempelige en speelse manier het gesprek aan te gaan met een kind. Een aantal jaar geleden besloot ze de uitwerking van haar methode te bundelen in een boek.   

Inmiddels wordt het boek door verschillende hulpverleners gebruikt, het is een echte ijsbreker. Wat het boek zo bijzonder maakt is dat het boek een hele positieve insteek heeft. Waar traditionele methodieken vaak gericht zijn op het ‘probleem’ van het kind, is dit boek juist heel algemeen en positief ingericht. Volgens Kim is namelijk elk kind bijzonder en niet, omdat het kind een bepaalde problematiek heeft. Het boek is dan ook interessant voor alle kinderen met of zonder rugzakje.  

Een vraag in het boek kan zijn: waar moest ik om lachen? Wil ik op een boot wonen of in en boomhuis? En wat wil je liever? Altijd achterstevoren lopen of alleen kunnen zingen in plaats van praten?’. Op deze manier kan een ouder of hulpverlener op een speelse wijze het gesprek aangaan met een kind. Tegelijkertijd geeft het boek de ruimte aan het kind om na te denken over wat ze wel en niet leuk vinden. Het kind leert op deze manier ook om te reflecteren. Alleen zonder dat het zwaar wordt. Zo staan er ook vragen in als: waar voel ik mij het meest veilig en op mijn gemak? En als ik nooit bang zou zijn, wat zou ik dan doen?  

Iedere bladzijde eindigt met een positieve insteek. Met als doel motiveren, ontwikkelen van zelfvertrouwen, stimuleren van de fantasierijke geest. Evenals het aanmoedigen van een probleemoplossende instelling voor hun uitdagingen en problemen. Kind zijn en opgroeien is over het algemeen niet altijd makkelijk. Het invullen van het boek is een mooie manier om de dagelijkse gang van zaken te verwerken.  

Het boek kan als dagboek worden gebruikt door het kind alleen of als invulboek samen met een ouder of hulpverlener. Voor kinderen met een ouder in detentie is het een mooie manier om samen met de gedetineerde ouder de week te bespreken (als daarvoor de ruimte is) of om later samen op terug te kijken. Juist, omdat de ouder zo’n groot gedeelte van de dagelijkse bezigheden mist, kan een kind de tijd vastleggen en dat –als het kind het wil- met de ouder doorspreken.  

 Het boek ‘Super Belangrijk Boek’ bestel je online