Skip to main content

Sara en haar moeder Kate (gefingeerde namen) vertellen in het boekje ‘De schoonheid van imperfectie’ over hun ervaringen met verslaving en detentie. Sara heeft contact opgenomen met Expertisecentrum K I N D en ons dit boekje aangeboden. Het boek is uitgegeven door Verslavingszorg Noord-Nederland. Sara en Kate willen laten zien hoe belangrijk het is om de mens en de familie  achter de gedetineerde te blijven zien.

‘Waar waren jullie al die jaren?

Waarom waren jullie er niet voor mij?’ En de zaal vol hulpverleners en andere professionals zweeg.

Dit indrukwekkende moment vond plaats tijdens een symposium van de Hanzehogeschool Groningen. Hier deelden de hoofdpersonen Kate en Sara hun verhaal. Het waargebeurde verhaal geeft een mooi inkijkje in het leven van een jonge vrouw wiens moeder door verslavingsproblematiek regelmatig in de gevangenis belandt. Daardoor stond ze er regelmatig alleen voor. De conclusie van dochter Sara: ‘Naar mijn idee moet er een menselijker beleid komen voor kinderen waarvan de ouders in detentie zitten.’

Ingrid van der Geest schreef het boek ‘De schoonheid van imperfectie’. Ze deed dit op basis van e-mails, interviews en overige input van moeder Kate en dochter Sara (gefingeerde namen). De vrouwen wilden graag iets positiefs doen met hun ervaringen met detentie en verslaving. Zo werd dit boekje geboren. Het boekje is bedoeld voor professionals, hulpverleners en elke andere geïnteresseerde. Het laat de mens achter de gedetineerde/verslaafde zien en ook dat zij menselijkheid van anderen nodig hebben.

Levensverhaal

Het is boek is ingedeeld in thema’s wat het een overzichtelijk geheel maakt. Het verhaal begint bij het kinderjaren van Kate en Sara. Je leest hoe de ouders van Kate vroeger al traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt maar hier niet over praatten. De vrouwen nemen je stap voor stap mee door hun jeugd, puberteit en de groei naar volwassenheid. Opvallend is dat (onverwerkt) trauma een grote rol speelt in het boek.

Rond haar vijfde kwam Sara erachter dat haar moeder drugs gebruikte. Toen ze op de basisschool zat, ging Kate voor het eerst in detentie. Opa en oma konden Sara gelukkig vaak opvangen. Veel mensen hebben volgens Sara heel lang niet doorgehad wat een impact het drugsgebruik en de gevangenschap van haar moeder op haar hebben gehad. Ze mistte haar moeder en de geborgenheid en veiligheid van een thuis. Later in haar leven, in het begin van haar volwassenheid, kreeg ze te maken met paniek- en angstaanvallen. Deze waren afkomstig van de opgestapelde traumatische ervaringen en spanningen uit het verleden. De paniek- en angstaanvallen heeft Sara inmiddels overwonnen. Maar ze ervaart nog altijd veel opgeslagen spanningen in haar lichaam in de vorm van het altijd op scherp staan en een hoge ademhaling. Ook is het soms nog steeds zoeken voor Sara hoe ze zelf invulling moet geven aan haar eigen moederschap.

Praten

Sara kon er lange tijd niet met anderen over praten. Niemand zocht ook het gesprek met haar op. Haar familie hield veel van haar, maar had zelf ook problemen en kon haar daardoor niet goed helpen. Uiteindelijk was Kate haar leven zoals ze dat leidde moe en gaf ze zich vrijwillig over aan justitie. Kate heeft daarna een gedeelte van haar detentie in een kliniek doorgebracht en een gedeelte in een PI. Beide vrouwen zeggen dat ze niet zo lang doorgesukkeld hadden als ze eerder professionele handvatten hadden gehad.

Treffend is de liefdevolle band die moeder en dochter bleven houden, ondanks alles wat ze meemaakten. De vrouwen zijn elkaar niet uit het oog verloren en doen ze nog steeds hun best voor hun relatie. Dit kan door de liefdevolle aandacht die Sara in haar jonge jaren heeft gehad en het feit dat Kate ne Sara veel praten en eerlijk proberen te zijn.

Gastspreker

Sharon (Sara) werkt als ervaringsdeskundige bij Sociaal Werk De Schans. Daarnaast geeft ze jaarlijks vijf gastlessen op de Rijksuniversiteit in Groningen bij de studie GGZ-psychologie vanuit Post-master Psychologie Opleidingen. Sharon is ook beschikbaar voor lezingen en gastlessen. U kunt haar vinden op LinkedIn en Instagram of telefonisch via 0682053530. Via deze kanalen kunt u ook het boek kopen.