Skip to main content

Ben je nog nooit in een gevangenis geweest? De eerste keer is altijd spannend. Via Jouw Routekaart met foto’s ontdek je wat je tegen kunt komen. Als eerste zie je de ingang en hoe je naar binnen gaat. Daarna tonen foto’s de route naar de ruimte waar je vader, moeder of een ander familielid op je wacht. Elke gevangenis ziet er anders uit. Ze hebben andere kleuren. Er is een andere wachtruimte of de bezoekzalen zijn groter of kleiner. Toch herken je vast veel van de foto’s als je echt op bezoek gaat.

Door de ogen van een kind

Jouw Routekaart kwam op unieke wijze tot stand. Hij is gemaakt door en voor (ervaringsdeskundige) kinderen. Zij vertelden wat opvalt bij het bezoek. Hierdoor kijk je ‘door de ogen van een kind’ naar de route die je bij de bezoekzaal brengt. Expertisecentrum K I N D nam initiatief om de routekaart te maken. Samen met de PI Dordrecht, kinderen die ervaring hebben in op bezoek gaan en fotografe Amy Verhoeven ontstond deze tool. Donaties ter ere van de tweede verjaardag van K I N D maakten de routekaart mogelijk.

Hoe gebruik je Jouw Routekaart?

Jouw routekaart is een digitale hand-out, die je op onze website kunt downloaden. De routekaart wil een bijdrage leveren aan het herstel van de ouder-kindrelatie. Je kunt Jouw Routekaart gebruiken om detentie van een ouder en de gevolgen er van bespreekbaar te maken. Daarnaast is het een middel om een bezoek aan de inrichting voor te bereiden. Een handvat dat bij het op bezoek gaan, helpend kan zijn.

Informatie

Bij het expertisecentrum komt vaak de vraag binnen naar beeld en informatie over de gevangenis als een ouder gearresteerd is. Wil je meer informatie of scholing over dit onderwerp, bel of mail ons dan!

Ben je hulpverlener, leerkracht, penitentiair inrichtingswerker en wil je ouders of kinderen attent maken op de routekaart? Download dan onze Flyer Jouw Routekaart.

Roadmap in English

Do you prefer to read ‘your roadmap’ in English? You can download the Your Roadmap or  the Flyer here.

Introductiefilm

K I N D ontwikkelde een introductiefilm bij de routekaart om het belang en het ontstaan van de routekaart uit te leggen. De film op ons youtube-kanaal heeft zowel Nederlandse als Engelse ondertiteling. De film kwam tot stand met de Penitentiaire inrichting in Dordrecht, fotografe Amy Verhoeven(fotografe), Yleana Hanekamp (filmedit), ervaringsdeskundigen Sofia en Annelyn, een gedetineerde vader en expertisecentrum K I N D.