Skip to main content

De nieuwe Wet Straffen en Beschermen treedt per 1 juli 2021 in werking. In de wetswijziging zijn nieuwe maatregelen en een scherpere toetsing vastgelegd.

Er komen nieuwe regels voor verlof. Daarnaast verdwijnen de (Zeer) Beperkt Beveiligde Inrichtingen (BBI en ZBBI). In de laatste fase van hun detentie kunnen gedetineerden buiten de muren aan het werk in de nieuwe Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA). Verder vervalt zowel het arbeidsrecht als de arbeidsplicht voor gedetineerden. Als laatste vervalt het Penitentiair Programma (PP) voor gedetineerden die langer dan 1 jaar straf hebben en veranderen de termijnen. De nieuwe termijnen voor het Penitentiair Programma (PP) treden op een later moment in werking, waarschijnlijk op 1 december 2021.

 Dit artikel beschrijft hoe de nieuwe wet werkt. Er is ook een Informatieblad dat heel overzichtelijk informatie geeft.