Skip to main content

“There are far, far better things ahead than any we leave behind.” – C.S. Lewis

De stem van het kind is heel belangrijk

Er waren veel uitdagingen het afgelopen jaar. De COVID-19-pandemie leidde overal ter wereld tot aanzienlijke veranderingen in de levensstijl van mensen. Kinderen met gedetineerde ouders zijn dubbel getroffen. Door de beperkingen in het algemeen, maar ook doordat zij hun ouder in detentie niet konden zien, omhelzen of niet samen kunnen spelen. Voor sommige kinderen is het meer dan een jaar geleden dat zij bij hun ouder waren.  

Children of Prisoners Europe (COPE) roept elk jaar de maand juni uit tot ‘maand van kinderen met een gedetineerde ouder’. Dit jaar staat het heropenen van gevangenissen en het weer op bezoek kunnen centraal. In de campagne ‘Not my crime, still my sentence’ biedt COPE kinderen met een ouder in detentie een platform aan om hun stem te laten horen. Nu gevangenissen langzaam weer open gaan voor bezoek, is het van cruciaal belang om rekening te houden met de stemmen van kinderen waarvan de ouder in detentie zit. De kinderen hebben een mening die centraal moet staan bij beslissingen die over hen worden genomen.

Deel je ervaringen

Als je tussen de 10 en 17 jaar oud bent en in Europa woont, willen we graag van je horen!
Doe mee met de campagne van COPE en kies een of meer van de onderstaande vragen waarop je wilt reageren. Je mag reageren op een manier die bij jou past: iets schrijven, tekenen, een kunstwerk maken of een video. Stuur je bijdrage voor 25 juni in naar COPE en laat zo je stem horen!

Hoe doe je mee?

Kies een vraag uit, meer vragen mag ook:

– Hoe voel je je?
– Wat is het effect van COVID op je leven?
– Waar heb je behoefte aan?
– Wat werkte goed of wat was ‘goed’ aan de COVID-pandemie dat je zou willen voortzetten?
– Wat werkte niet goed of wat vondt je niet leuk aan de COVID-pandemie?
– Wat heeft de gevangenis of jouw ouder in detentie tijdens de pandemie gedaan dat je blij maakte?
– Welke informatie heb je nodig?
– Wat wil je graag als de bezoeken weer mogelijk zijn?

Geef je antwoord(en) door iets te schrijven, tekenen, een kunstwerk te maken, een filmpje te maken of een bericht in te spreken. Alles kan gewoon in je eigen taal. COPE zal het later vertalen in het engels. 

Hoe ziet je bijdrage er uit?

Schrijf je tekst in een word-document.
Tekeningen en andere kunstwerken scan je en verzend je in JPEG of PNG formaat.
Op video’s kun je van alles laten zien: een toespraak, een optreden, een opname van een creatieve activiteit zoals schilderen of tekenen. De video moet horizontaal gefilmd zijn in MP4 formaat en mag niet langer zijn dan twee minuten. De tekst die je gebruikt in de video (je toespraak of andere dingen die je zegt), moet je in een apart word-document de tekst van de video uitschrijven. Bij video’s waar niet gepraat wordt, mag je een korte tekst schrijven waarin je vertelt wat de video laat zien. 

Privacy en toestemming

We willen jou en je persoonsgegevens beschermen. Zet daarom GEEN gezichten of andere kenmerken waaraan je te herkennen bent zien op een video. Je kunt bijvoorbeeld een masker dragen of voorwerpen gebruiken om je antwoord op vragen duidelijk te maken. Ook kun je zo filmen dat je niet herkenbaar in beeld komt.

Geef toestemming voor gebruik van jouw bijdrage door het toestemmingsformulier in te vullen. Hiermee geef je toestemming dat COPE de inhoud die je instuurt mag gebruiken en delen. 

Lees ook de Privacy-Statement_Not-my-crime-still-my-sentence onderaan de pagina met de campagne van COPE. Deze website is in het engels. Het belangrijkste dat in de privacyverklaring staat, is dat COPE alleen de voornaam van een kind gebruikt in het eindresultaat dat wordt verspreid. Verder staat er dat kinderen zich altijd mogen bedenken en dat je dus altijd terug mag komen om hun inzending aan te passen of niet te laten gebruiken. Tot slot mogen er bij video’s geen gezichten in beeld zijn, zoals hierboven ook al benoemd werd.

Je bijdrage insturen

Maak je bijdrage in een word-document, foto (JPEG of PNG) of MP4.
Vul zowel het Deelnameformulier als het Toestemmingsformulier in.
Upload de formulieren en je bijdrage via  de campagne-pagina. Voor het uploaden is een Google-account nodig.

Als je geen Google-account hebt, kun je je inzending mailen naar elia.meschin@networkcope.eu. Stuur dan ook het ingevulde toestemmingsformulier en het deelnameformulier mee.

Alle inzendingen moeten vóór vrijdag 25 juni binnen zijn.

Wat doen we met jouw reactie?

Jouw stem is belangrijk en we willen die laten horen op ons platform. We verzamelen de antwoorden van kinderen en jongeren uit heel Europa. Daar maken we een ‘Europese Bill of Rights’ van en publiceren hierin de gegeven antwoorden op de bovenstaande vragen. COPE verspreidt de publicatie op haar website, sociale media en deelt het met haar leden en partners in heel Europa en daarbuiten.

Vragen?

Stel je vragen aan Expertisecentrum K I N D of direct aan medewerkers van COPE: elia.meschin@networkcope.eu.