Skip to main content

Joni Reef en Naomi Ormskerk deden onderzoek naar wat er gebeurt met kinderen als hun ouder(s) worden aangehouden bij een politie-inval in een woning. De onderzoekers van Universiteit Leiden beschrijven hun bevindingen in deze uitgave van Politie en Wetenschap. Ze spraken voor hun onderzoek onder meer met slachtoffers van wie ouders zijn opgepakt, politiemensen, medewerkers van Veilig Thuis (VT) en van het Crisis Interventie Team (CIT).

Het onderzoek richtte zich op vragen zoals: heeft het aanhoudingsteam een protocol? welke partijen zijn betrokken bij de aanhouding? En waar krijgen politieteams mee te maken als er kinderen bij een aanhouding betrokken zijn? Welke keuzes maken politiemensen vervolgens op dat moment en wat werkt goed? In het rapport beschrijven Reef en Ormskerk hoe deze zorg in binnen- en buitenland is geregeld, welke werkwijzen succesvol zijn en waar de knelpunten zitten. De tekst bevat ook ‘best practices’.

Zowel voor, tijdens als na de aanhoudingen blijken er knelpunten te zijn waarbij kinderen betrokken zijn. Wel is er steeds meer aandacht voor de positie van kinderen bij een aanhouding. Alle bevindingen en aanbevelingen zijn te lezen in de rapportage van het onderzoek. De rapportage leidde tot kamervragen. Minister Grapperhaus beantwoordde deze kamervragen in februari 2019.