Skip to main content

“Hoe kun je een kind vertellen dat zijn (groot)ouder in detentie zit?” Deze vraag wordt vaak aan K I N D gesteld. We denken graag mee of en hoe je hierover vertelt. Er zijn verschillende methoden die je in kan zetten. Bij K I N D informeren we je hier graag over.
Een moeder vertelt hier hoe zij dit heeft gedaan met behulp van een bestaande methode en wat zij als gezin leerden. 

Vertellen

“Hoe moeilijk het ook is, het is helpend om aan een kind te vertellen over (een op handen zijnde) detentie van vader, moeder of een ander familielid. Hoe ik dit weet? Ik heb het zelf meegemaakt.


Een aantal jaar geleden veranderde mijn leven en het leven van mijn gezin ingrijpend. Mijn vader bleek geld van de belastingdienst te hebben gestolen. Het was een donderslag bij heldere hemel, mijn vader had nooit iets strafbaars gedaan. Uiteindelijk veroordeelde de rechter mijn vader tot een detentie van 2 jaar. Toen dit allemaal gebeurde, woonde ik op mezelf en had ik al een gezin.
Ons zoontje was klein toen dit allemaal begon, 2 jaar, en had het allemaal niet zo meegekregen. Maar hij werd natuurlijk groter en was aan het begin van de detentie 6 jaar oud. De vraag rees: Wat doen we, vertellen we dit aan hem of niet? Mijn partner en ik wisten eigenlijk meteen al dat we hem over de detentie wilden vertellen. Kinderen zijn niet gek en we wilden dat opa en ons zoontje contact konden houden. Maar hoe?

Zoektocht

We zochten contact met verschillende organisaties. De heersende mores onder organisaties betrokken bij het gevangeniswezen is: vertel het je kind. Echter, minder duidelijk was hoe we dit het beste konden vertellen. En juist daar waren wij naarstig naar op zoek. Uiteindelijk kwam een vriendin met de oplossing. “ Kan het maken van een boekje met tekeningen en tekst die past bij zijn leeftijd (in de lijn van Words and Pictures) iets zijn?”, zei ze. Dat was het! Zo kregen we grip op hoe we het konden vertellen.
De dag dat wij het vertelden was erg spannend. We lazen het boekje voor. Ons zoontje was verdrietig, maar ook geraakt doordat we een boekje speciaal voor hem hadden gemaakt. ’s Middags gingen we naar opa toe om afscheid te nemen en kon mijn zoontje nog vragen aan hem stellen. Later zijn we ook met ons zoontje op bezoek gegaan in de gevangenis bij opa. Hij vond het altijd heerlijk om opa weer te zien.

Steun

Nu is mijn vader inmiddels alweer een tijd uit detentie. Ik ben ervan overtuigd dat we, mede door open te zijn naar ons zoontje over de detentie, zo goed door deze periode heen zijn gekomen. Geen geheimen of leugens, maar openheid. En ons zoontje ….hij heeft geleerd dat mensen fouten kunnen maken, daarvoor hun verantwoordelijkheid moeten nemen en ook door hun naasten vergeven en gesteund kunnen worden.” 

Naam van deze moeder is bij ons bekend. 

Words en Pictures is een deel van het Signs and Safety model van Andrew Turnell en Steve Edwards.